wild n' crazy

Regn och rusk igår, en del hagel och lite snö. En ruggig dag helt enkelt som till största delen spenderades inomhus med en väldans massa te och en väldans massa ved som åkte in i järnspisen. En riktig mysdag med andra ord.
Jag tog en tur till ICA för att köpa mjölk och kaffe och kom hem med en sisådär 6 kilo rotfrukter, oxsvans men inget kaffe. 400 kronor fattigare men än god matupplevelse rikare kan man väl sammanfatta det hela med. (Precis i min smak!)  Grönsaksoppa är en riktig favorit i min familj och igår fick jag ett litet ryck när jag såg de finfina oxsvansbitarna ligga i kyldisken. Tidigare har jag endast ätit oxsvanssoppa enligt de mer traditionella recepten, dvs. med rödvin, tomatpuré och en redd soppa. Igår blev det en traditionell grönsakssoppa spetsad med oxsvans och det blev riktigt gott! Soppan fick en underbar god buljong. Den fick koka i 4 (!) timmar och jag gissar att den kommer smaka ännu mer himmelskt idag när den fått stå till sig över natten. Billig och nyttig mat i ett som dessutom smakar fantastiskt, kan det bli bättre?




Grönsakssoppa
  

5 morötter
3 palsternackor
2 persiljerötter
1 stor kålrot
1 stor purjolök
7 gulbetor
2 paket persilja
oxbuljong
salt
peppar
lagerblad
1 dl tomatpuré
oxsvans
(jag använde 11/2 kilo till 6 liter soppa)

Tärna samtliga grönsaker, fräs i lite olivolja innan du häller på vattnet, låt koka på svag värme i minst ett par timmar


Det finns dagar...

...då man behöver omsorg, omtanke, en kram och så lite pannkakor. Går hemma och lufsar runt i mysbyxor och trassligt hår och är så där oerhört täppt i näsan så det känns som att huvudet väger 15 kilo. Blev sugen på pannkakor redan i morse, i vanliga fall hade mitt GI-förnuft sagt nej men idag tog sjuka Karin över, så pannkakor blev det.

Finns det något som ger mer tröst, värme och minnen från barndomen som pannkakor? Tror inte det. Jag tog även ett glas av min egna rödavinbärssaft, första flaskan jag någonsin kokat! När man står där i juli och saftar är det såna här dagar man ska ha i åtanke, när näsan rinner, regnet smattrar mot rutorna och allt känns grått. Ett glas rött, gyllene rödavinbärssaft smakar fantastiskt då...


Pannkakor för en förkyld person:

2 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 dl mjöl
3 msk smör till smet
smör att steka i

Blanda ägg och mjöl, tillsätt salt och socker, blanda sedan ner lite av mjölken i taget och slutligen det smälta smöret. Stek och njut.








I mitt kök

Har äntligen taigt mig i kragen och startat en egen matblogg. Nu jäklar skall det delas med sig av recept, inspiration och framförallt glädje. Jag är en äkta matnörd, notera inte matelitist. Jag älskar att laga, och äta men framförallt  bjuda på mat. För mig finns det inget bättre än att få bjuda ett tiotal människor på söndagsmiddag, duka härligt med massor av tallrikar och flaskor och sitta i timmar och diskutera, skratta, skrika, sjunga och njuta av maten. Jag börjar allvarligt fundera på om det inte har smygit in en italiensk ådra någonstans i min annars helsvenneiga genuppsättning. Jag ser framför mig hur jag som 60-åring kommer vara rund och glad, njuta av livets goda (ännu mer) och ha barnbarnen springandes runt benen medan jag lagar frikadeller.

Efter ett halvår av ett mindre bra leverne är det dags att börja tänka på kolhydraterna igen. Inte enbart på grund av vikten utan mest för att både mage och själ mår så mycket bättre av bönor, frön, och mat som lagats med omsorg. Ju sämre jag mår, ju sämre äter jag, och ju sämre jag äter ju sämre mår jag. Enkelt men ack så svårt. Sockersuget är min fiende nummer ett och jag kämpar ständigt med att stå emot frestelserna, framförallt på eftermiddagen när suget är som störst och tröttheten kommer smygande. Planering, planering, planering är det viktigaste av allt. Det låter tristare än trist men för mig är det livsviktigt.

Har haft nöjet att bygga och inreda mitt drömkök i sommar, järnspis, marmorbänk, alla skåp och lådor planerade precis som jag vill ha dem. Numera kan jag koka kaffe på min järnspis varje morgon med min extra stora mockakokare inköpt förra sommaren i Florens. Den var svindyr men värd varenda krona eftersom den rymmer så mycket gott kaffe. Det är verkligen helt underbart att arbeta i ett kök som är gjort för att laga mat i, gott om ytor, både för umgänge och matlagning. För visst är det så att köket är så mycket mer än bara en plats för matlagning. Jag personligen älskar att sitta i köket och skulle aldrig drömma om att inreda en matsal för "finare" middagar. Nej, köket skall det vara!

Hej på er!




RSS 2.0